translation

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Γαλοπούλα ή κότα γεμιστή

Pin It
Τα αδέλφια μου δε διανοούνται Χριστούγεννα χωρίς αυτή τη γέμιση!!!
dghas



Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά ή 1 μεγάλη κότα
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο φρέσκο
1 κουτ.σούπας μέλι (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ή της κότας
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
1/4 κούπας ρύζι
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος (αν δεν έχετε,διαλύστε σε ένα λίτρο νερό ένα κύβο και βάλτε το ένα φλιτζάνι)
ΕκτέλεσηΠλένετε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια της κότας.
Βάζετε στο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να κάψει σε δυνατή φωτιά.
DSC00904
Ρίχνετε μέσα τα εντόσθια,τον κιμά,το κρεμμύδι και σοτάρετε καλά.
DSC00905
Ρίχνετε το ρύζι,τα κάστανα,τα κουκουνάρια,το κονιάκ,αλάτι και πιπέρι.
DSC00906
Τέλος,προσθέστε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας.
DSC00907
Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Πλένετε καλά την κότα και βάζετε τη γέμιση στην κοιλιά της με ένα κουτάλι,
μη την παραγεμίσετε,γιατί η γέμιση θα φουσκώσει στο ψήσιμο και
μπορεί να ανοίξει.
DSC00909
Ράβετε με βελόνα και κλωστή κανονικά σαν να ράβετε ρούχο.
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφετε την κότα,τη βάζετε σε γάστρα και γύρω γύρω βάζετε
ό,τι γέμιση έχει περισσέψει,σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι.
DSC00912
Αν δεν έχετε γάστρα,σκεπάζετε την κότα ή τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε για 1 –1 1/2 ώρα στους 160 βαθμούς.Βγάζετε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο
και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά.
Πρέπει όταν την τρυπάτε να
μην τρέχει αίμα.
Αν κάνετε γαλόπουλα θα την ψήσετε τόση ώρα όσα κιλά είναι
π.χ. 3 κιλά 3 ώρες και την τελευταία  ώρα στους 200 βαθμούς.
Τη βγάζετε σε πιάτο και τη γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει πατάτες,κυδώνια κ.ά.
untitledsregeg
                                         Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!
ΣΗΜ: Η αρχική συνταγή είναι με γαλοπούλα.Επειδή  σε κάποιους
δεν αρέσει,δοκιμάστε τη και με κοτόπουλο.Είναι εξίσου γευστική.
Η συνταγή με κάποιες παραλλαγές είναι της κ Β. Αλεξιάδου.


10 σχόλια:

φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) είπε...

και λίγη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομένη στη γέμιση για μυρωδιά και γίνεται τρέλα.και του χρόνου.φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

απ' οτι εψαξα αυτη η συνταγη ειναι της βεφασ.. πολυ καλη εκτελεση και το αποτελεσμα φαινεται νοστιμοτατο! θα το δοκιμασω σιγουρα! :)

margarita είπε...

Δεν χρειαζοταν να ψαξεις το γραφω πιο επανω οτι ειναι της Βεφας, την κανω χρονια και ειναι τελεια αξιζει να την δοκιμασεις...

ntintinas mom είπε...

ωραία φαίνεται θα την κάνω χωρίς τα κουκουναρια και τις σταφίδες όμως!!!

Ανώνυμος είπε...

μήπως μπορεί κάποιος να μου πει τι ρύζι βάζουμε στη γέμιση;

margarita είπε...

καλησπερα ΧΧρονια ΠΟλλα το ρυζι να ειναι γλασε η καρολινα

Paolinaki είπε...

Καλησπέρα...να κάνω μερικές ερωτησούλες?Στο ταψί θα πρέπει να βάλουμε νερό ή λάδι για να ψηθεί η γαλοπούλα ή ψήνεται απ'το μίγμα που την έχουμε αλείψει?Σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι η γαλοπούλα?Είναι υποχρεωτικό να βάλω και τα εντόσθια στην γέμιση?Μπορώ να κάνω ενέσεις στα μπουτάκια και εσωτερικά απτ'το δέρμα με το μίγμα για κρούστα?

margarita είπε...

Καλησπέρα Παολινακι
Η γαλοπουλα ψηνετε απο το μειγμα που ριχνουμε προσθετω και 1/2 ποτήρι νερό, η θερμοκρασιά αναγραφετε στο τέλος της συνταγής, τα εντοσθια δεν ειναι υποχρεωτικα αν και καλα θα εκανες να τα βαλεις γαιτι ολος ο συνδιασμος ειναι τελειος, ¨οσο για τις ενεσουλες φυσικα και μπορεις εγω βαζω τοπ μειγμα και στην γεμιση
Φιλια περιμενω εντυπωσεις

Paolinaki είπε...

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στο μήνυμά μου.Θα βάλω και τα εντόσθια λοιπόν(για να το λες εσύ κάτι παραπάνω θα ξέρεις!) Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο άσχετο.Για πρωτοχρονίατικο γλυκάκι εκτός βασιλόπιττας βέβαια τι θα μου πρότεινες να φτιάξω?Κάτι ελαφρύ ίσως?

margarita είπε...

Καλησπερα εγω θα σου προτεινα την σοκολατοπιτα, η το κεικ με τ τρια γαλατα quatro de leche , Τωρ χριστουγεννα και ελαφρη δε μου ερχετε κατι....χαχχαα

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...