translation

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Κεκάκια Μερέντας

Pin It
Γίνεται κέικ σοκολάτας με 3 υλικά;
Και όμως γίνεται….

DSC00668
Υλικά250γρ. μερέντα ή νουτέλλα
2 αβγά μεγάλα
10 κ.σ. κοφτές φαρίνα
12 χαρτάκια για κεράκια
ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την μερέντα,
DSC00658
μόλις ενωθούν ρίχνουμε μία μία κουταλιά το αλεύρι
DSC00659
και χτυπάμε για 2-3 λεπτά  ακόμη σε δυνατή ταχύτητα.
DSC00660
Βάζουμε τα χαρτάκια στις θήκες,
DSC00662
και σε κάθε θήκη βάζουμε 1 κουταλιά στις σούπας,μεγάλη,μείγμα από το κέικ.
DSC00663
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.
DSC00664
                                           Καλή Επιτυχία!!!!!!!!
DSC00667
                                     
Πρόταση φίλης: Χρησιμοποιείστε πραλίνα με γεύσεις.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Ατομικά χοντ ντογκ

Pin It

Ένα λάθος με τέλεια αποτελέσματα!!!

010

Υλικά
Σου σε μακρόστενο σχήμα (εκλέρ)
λουκάνικα κοκτέιλ βρασμένα
κέτσαπ, μουστάρδα

Εκτέλεση
Κάνουμε την ζύμη σου και την απλώνουμε στο σχήμα του  εκλέρ.

DSC00399

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα κόβουμε στην μέση βάζουμε το λουκανικάκι,μουστάρδα,κέτσαπ.

001

                             Καλή Επιτυχία!!!!!!!

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Νηστίσιμο Κέικ σοκολάτας

Pin It

Το έκανα χθες και σήμερα δεν υπάρχει ψίχουλο!!!!!!!!!!!

DSC00638_thumb[14]

Υλικά
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σόδα
2 φλ. ζάχαρη
10 κ.σ. καλαμποκέλαιο
2 κ.σ ξύδι
2 βανίλιες
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
2 φλ. νερό
3 φλ. φαρίνα

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά.

DSC00633

Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ βάζουμε το μείγμα

DSC00635

και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.

DSC00643

Καλή Επιτυχία!!!!!

Η συνταγή είναι της Α. Μπαρμπαρίγου.

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Pin It

Κλασσική αλλά υπέροχη

DSC00629

Υλικά
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κρόκους
1/2 κούπας ζάχαρη
2 κούπες γάλα
1 βανίλια
1 κούπα σαντιγί

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά μισή κούπα γάλα με τους κρόκους,τη ζάχαρη,το αλεύρι και το κόρν φλάουρ μέχρι να φύγουν οι σβόλοι.

DSC00612

Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε ρίχνουμε τα κροκάδια και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει.

DSC00615

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και το ξαναβάζουμε μέχρι να πήξει, μόλις πήξει αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας,τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να πιάσει κρούστα

DSC00617

και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.Χτυπάμε την σαντιγί να γίνει πηκτή σαν γιαούρτι

DSC00618

και ρίχνουμε μέσα την κρέμα που έχει κρυώσει χτυπώντας την για 2-3 λεπτά.

DSC00620

Καλή επιτυχία!!!

Tip: Αν σας σβολιάσει η κρέμα χτυπήστε την με το μίξερ και περάστε την από σίτα.
Όταν ρίχνετε το μείγμα στο καυτό γάλα χαμηλώστε την φωτιά μη σας καεί.
Η κρέμα μπαίνει για γέμιση σε τούρτα,τάρτες ακόμη και σκέτη.

Η συνταγή είναι της Β. Αλεξιάδου

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Να καταναλώνουμε ή όχι τηγανισμένα τρόφιμα;

Pin It

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην σελίδα μας την φίλη διαιτολόγο Αθηνά Απέργη που κάθε μήνα θα μας δίνει συμβουλές και Tips για υγιεινή διατροφή.

SV102897_thumb25

Το τηγάνισμα έχει θεωρηθεί ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, επειδή το μέσο μαγειρέματος είναι κάποιο έλαιο. Κατά συνέπεια το τηγανισμένο τρόφιμο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος που οδηγεί σε ένα τελικό προϊόν με αυξημένες θερμίδες και εμπλουτισμένο με λιπαρά μειωμένης θρεπτικής αξίας (κορεσμένα και trans). Ωστόσο η γεύση που προσφέρουν τα τηγανητά φαγητά για πολλούς είναι καλύτερη από εκείνη των ψητών και βραστών. Το ποσό των λιπών που απορροφώνται εξαρτάται από τον τρόπο τηγανίσματος, από το είδος του τροφίμου και από το μέγεθος των κομματιών του τροφίμου που τηγανίζεται.

SV100845_thumb[22]_thumb[3]


Έτσι τηγανίζοντας κρέας ή ψάρι ελάχιστα αλλάζει η σύσταση τους σε λιπαρά. Βρέθηκε πως τηγανίζοντας κρέας σε ελαιόλαδο, προέκυψε η ανταλλαγή λίπους από το κρέας στο ελαιόλαδο και το αντίθετο. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει ένα προϊόν μερικώς απαλλαγμένο από κορεσμένο λίπος που τη θέση του πήρε ελαιόλαδο. Βέβαια η ολική περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος δεν άλλαξε αλλά μεταβλήθηκε η ποιότητα του λίπους. Αντίθετα, τηγανίζοντας πατάτες, λαχανικά ή ψωμί επηρεάζεται σημαντικά η σύσταση τους σε λιπαρά. Οι τηγανητές πατάτες περιέχουν 15% λίπος οι ψητές πατάτες 5 % ενώ η βραστές ίχνη λίπους. Έχει βρεθεί πως οι τηγανισμένες ψιλοκομμένες πατάτες έχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους από τις χοντροκομμένες (15 % έναντι 8%).

ladi
Η ποιότητα του τηγανισμένου τροφίμου εξαρτάται από το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί. Η καλύτερη επιλογή ελαίου είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά του στο τρόφιμο, όπως πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιτ. Ε). Μελέτες έχουν δείξει πως μια τηγανητή πατάτα ή ψάρι ή λαχανικά, σε παρθένο ελαιόλαδο, είναι πιο θρεπτικά από τα αντίστοιχα ψητά ή βραστά. Βέβαια το θερμιδικό φορτίο ενός τηγανισμένου τροφίμου είναι αυξημένο για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να περιορίσουμε το υπόλοιπο λίπος στο διαιτολόγιο μας.

DSCN1679_thumb3
Χρόνος τηγανίσματος
Ο χρόνος τηγανίσματος καλό είναι να μην ξεπερνά τα 4-5 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι ήπια. Καταλληλότερη είναι η θερμοκρασία μεταξύ 160-180 ο C (δηλαδή λίγο πιο πάνω από τη μεσαία σκάλα στην κουζίνα) για το ελαιόλαδο. Για τα σπορέλαια συστήνονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες 160 ο C , αφού δεν αντέχουν σε υψηλότερες. Σε θερμοκρασίες πάνω από 180οC τα έλαια διασπώνται σε βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες που μπορεί να είναι και καρκινογόνες. Ο χρόνος τηγανίσματος εξαρτάται και από το τρόφιμο που τηγανίζεται. Μικρά κομμάτια τροφίμου απαιτούν λιγότερο χρόνο ψησίματος, ενώ τα μεγαλύτερο περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που θα τηγανιστεί ένα τρόφιμο πρέπει να είναι τέτοιος που να εξασφαλίζει μια τραγανή κρούστα, όχι καμένη, και ένα πυρήνα τροφίμου ψημένο. Στον πυρήνα, στο εσωτερικό του τροφίμου συνήθως δεν διεισδύει το έλαιο αλλά η θερμοκρασία του πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παράγεται ένα μικροβιακά ασφαλές τρόφιμο- προϊόν.

Pictures

Τηγάνι ή φριτέζα;

Το τηγάνισμα σε τηγάνι γίνεται με λίγο λάδι και κατά την διάρκεια του μαγειρέματος το μισό τρόφιμο ακουμπάει στη λιπαρή ύλη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τηγανιστεί το τρόφιμο. Η φριτέζα περιέχει περισσότερη λιπαρή ύλη και συνήθως το τρόφιμο είναι εξ ολοκλήρου βυθισμένο στο έλαιο, έτσι ώστε να απαιτείται λιγότερος χρόνος μαγειρέματος.
Έχει βρεθεί πως είναι προτιμότερο το τηγάνισμα σε φριτέζα με ελαιόλαδο απ’ ότι σε τηγάνι, γιατί υπάρχει συνεργηστική δράση μεταξύ των υδρόφιλων πολυφαινολών και των τοκοφερολών που εξηγεί την πολύ καλή αντίσταση στην οξείδωση που παρατηρείται στο τηγάνισμα αυτού του τύπου. Ακόμη, στο τηγάνι η τροφή είναι μερικώς ακάλυπτη από το έλαιο έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και προκαλείται η οξείδωση – καταστροφή ευπαθών διατροφικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C.

Πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λάδι για τηγάνισμα;
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί συστήνεται η χρήση του ίδιου ελαιολάδου για το τηγάνι έως και τρεις φορές. Το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» μπορεί να αντέξει έως και οκτώ φορές.
Αν χρησιμοποιείται σπορέλαια το λάδι θα πρέπει να αλλάζεται μετά από κάθε τηγάνισμα, διαφορετικά οξειδώνεται. Αν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αλλοιώνονται σε μεγάλο βαθμό τα συστατικά του και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινογενέσεις.


Χρήσιμες συμβουλές για υγιεινό... τηγάνισμα

Ø Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.

Ø Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.

Ø Τα τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ελαιόλαδο μόνο όταν αυτό έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία.

Ø Τα τρόφιμα πρέπει να τηγανίζονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, διαφορετικά μειώνουν την θερμοκρασία του λαδιού.

Ø Ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.

Ø Τα τηγανισμένα τρόφιμα θα πρέπει αμέσως μόλις τα βγάλετε από τη φωτιά με τρυπητή κουτάλα να τα τοποθετήσετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου και να μειωθεί έτσι το θερμιδικό του περιεχόμενο, που είναι ήδη υψηλό.

Ø Αποφεύγετε να ξεροτηγανίζετε τα τρόφιμα, γιατί είναι τα πιο ανθυγιεινά.

Ø Μη χρησιμοποιείτε πιρούνι για να γυρίσετε τα τηγανιτά, γιατί έτσι τρυπάτε το τρόφιμο και επιτρέπετε την έξοδο στους χυμούς του. Το τρόφιμο γίνεται στεγνό και το λάδι τηγανίσματος αλλοιώνεται γρηγορότερα.

Ø Αν βράσετε πρώτα τις πατάτες και μετά τις τηγανίσουμε, θα γλιτώσετε πολλές θερμίδες και το τηγάνισμα θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα. Με το βρασμό εξάλλου το άμυλο της πατάτας διογκώνεται και δεν απορροφά επιπλέον λάδι.

Ø Το λάδι όπου έχουν τηγανιστεί τροφές παναρισμένες σε αλεύρι, αυγό, φρυγανιά ή έχουν γέμιση, μπορεί να καθαριστεί ρίχνοντας μία μικρή φέτα ψωμιού, μία λεπτή φέτα λεμονιού ή ένα κομμάτι ωμής πατάτας.

Ø Αποφεύγετε να επιλέγετε συχνά το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος.

Απέργη Αθηνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc,
με ειδίκευση στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία.
Διεύθυνση: Δυτ. Θράκης 1 (πεζόδρομος Εθν. Αντιστάσεως)
Κορδελιό, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310778138
Κιν. 6936575545

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Οι κρέπες της κουμπάρας μου

Pin It

Διαφορετικά υλικά,πεντανόστιμες κρέπες.
DSC05145-001
Υλικά

1 λίτρο γάλα χλιαρό
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 αυγό
λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
λίγο ζάχαρη
1 κουταλάκι λάδι
αλεύρι όσο πάρει για να γίνει χυλός (περίπου 3 φλιτ. τσαγιού)
Συνταγή

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

004
Τα βάζουμε στο ψυγείο 30 λεπτά.Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι ή το τηγάνι για κρέπες και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα.
005
Το αφήνουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμες.
DSC00205_thumb[4]
                            Καλή Επιτυχία!!!!!!!!

ΤΙΡ:
Αν έχει κόμπους το μείγμα το  περνάμε από σήτα ή τούλι  Αν είναι πολύ πηκτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα ή νερό.
Δε βάζουμε πολύ ζύμη στο τηγάνι και προσπαθούμε να γυρνάμε γρήγορα τις κρέπες μας.
Το αλεύρι το βάζουμε με δόσεις και όχι όλο μαζί γιατί τα ποτήρια διαφέρουν σε μέγεθος και μπορεί να σας βγει πιο πηκτό.

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Τα Φιογκάκια της Κικίτσας

Pin It

Η συνταγή είναι της φίλης Κικίτσας από τις Σέρρες…

DSC00601-1

Υλικά
7 αβγά
7 κ.σ. ζάχαρη
6 κούπες αλεύρι
1 βανίλια
1 μπέικιν
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
250γρ. βιτάμ (για το άλλειμα)

για το σιρόπι
5 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.

DSC00564

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το γάλα.

DSC00565

Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα.

DSC00567 .DSC00569

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες.Παίρνουμε τη μια μπάλα την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο τετράγωνο φύλλο,το αλείφουμε με βιτάμ

DSC00570

και το διπλώνουμε σε 3 κομμάτια.

DSC00571

DSC00572

Κόβουμε λεπτές λωρίδες όσο το μικρό μας δαχτυλάκι

DSC00573

και τις διπλώνουμε σαν να κάνουμε κόμπο.

DSC00574

DSC00577 

Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

DSC00582

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν 5 λεπτά.Ρίχουμε το σιρόπι στο ταψί

DSC00586

και αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξουν,γυρνάμε από την άλη μεριά.Αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν όλο το σιρόπι και τα βάζουμε στο ψυγείο.

DSC00602-1

                           Καλή Επιτυχία!!!

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Μεζές με κεφτεδάκι

Pin It

Λαϊκός μεζές σε μεγάλα σαλόνια….

047

Υλικά
20 μικρά ψωμάκια από ζύμη πίτσας
20 μικρά κεφτεδάκια
8-9 φέτες κασέρι
λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα

Εκτέλεση
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση.

023

Κόβουμε τη φέτα το κασέρι στα 6.

025

Βάζουμε ένα κομματάκι από το κασέρι πάνω στο ψωμάκι,

026

λίγο κέτσαπ και από πάνω το κεφτεδάκι.

028

Καρφώνουμε με διακοσμητική οδοντογλυφίδα.

048

                  Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...