translation

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Κόλλυβα

Pin It

P1020472

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι για κόλλυβα
σταφίδες
αμύγδαλο άσπρο
στραγάλια μαλακά
1 κούπα ζάχαρη
2-3 κ.σούπας αλεύρι
σουσάμι
μαϊντανό (προαιρετικά)
σπόρια από ρόδι (προαιρετικά)
κύμινο
κανέλα
γαρύφαλλο τριμμένο
ζάχαρη άχνη
καραμέλες για μνημόσυνα (ασημένιες)

 

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας.

P1020448

Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά το απλώνουμε
πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα.Το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς
(1 μέρα ή όλο το βράδυ).

P1020447

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι που καίει το αλεύρι.

P1020459

Το καβουρδίζουμε μέχρι να σκουρύνει (όχι να μαυρίσει και να καεί).

P1020461

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το σιτάρι.

P1020468

Παίρνουμε τα σταγγάλια τα βάζουμε στο multi και τα κάνουμε σκόνη.

P1020464

Τα βάζουμε μαζί με το στάρι.
Παίρνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς τους βάζουμε και αυτούς στο multi
και αλέθουμε να γίνουν λεπτά κομμάτια (ούτε σκόνη ούτε χοντροκομμένα).

P1020466

Τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
εκτός από τις ζάχαρες.

P1020470

Κάνουμε με τα υλικά μας ένα βουναλάκι ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη
να πάει σε όλη την επιφάνεια,

P1020471

Τέλος ρίχνουμε την άχνη με ένα σουρωτήρι να πάει πάει παντού και να καλύψει
όλα τα κόλλυβα.
Διακοσμούμε με τις καραμελίτσες.

P1020469

                           Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!

Προετοιμασία

Όταν κάνουμε κόλλυβα πάντα έχουμε αναμμένο το θυμιατό ένα κερί και μια εικόνα.

ΣΗΜ: Αν θέλουμε διακοσμούμε  με ζαχαροπάστα.
Σε κάποια από τα υλικά δεν έχω βάλει δοσολογίες γιατί κάποιοι θέλουν περισσότερους
ή λιγότερους ξηρούς καρπούς.

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Μακαρόνια με τόνο

Pin It

Σκέτη απόλαυση!!!!!!

DSC01391 (2)

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια κοχύλια βρασμένα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι
1 τόνο σε λάδι
1 χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος(προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλ.σκόνη σκόρδου
αλάτι,πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, και το κρεμμύδι.

DSC01381

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρόλακι λίγο λάδι και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά.

DSC01383

Μόλις ροδίσουν ρίχνουμε και την κονσέρβα χωρίς να την στραγγίξουμε.

DSC01385

Ανακατεύαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε την σάλτσα και την κρέμα και
χαμηλώνουμε την φωτιά.

DSC01387

Αφήνουμε μέχρι να ρουφήξει  η σάλτσα τα περισσότερα ζουμιά.
Ρίχνουμε στα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

DSC01388

                                      Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!!!

DSC01390

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Κοτοκεφτέδες

Pin It

Η εναλλακτικοί κεφτέδες για πάρτυ, μπουφέ γενέθλια…
 

DSC01367_thumb[2]

Υλικά
3 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο
3 αβγά
10 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
1 κούπα Νες κρέμα γάλακτος
1 κούπας Νες φρυγανιά τριμμένη
2 κούπες κασέρι(Γκούντα και κολιός)
αλάτι, πιπέρι, άσπρο πιπέρι

για το τηγάνισμα
λίγο λάδι

για το πανάρισμα
φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

DSC01347

Κόβουμε τα στήθη και τα βάζουμε στο multi μαζί με τις φέτες γαλοπούλας να γίνουν κιμάς.

DSC01350

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

DSC01352

DSC01353

Τα βάζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο τον κιμά βρέχουμε τα χεριά μας με
το νερό και πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα πανάρουμε στην φρυγανιά.

DSC01354

DSC01355.

Τηγανίζουμε σε καυτό λαδί να ροδίσουν και οι δύο πλευρές.

DSC01359

                              Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!

Y.Γ. Τη συνταγή την κάνει η πεθερά μου πολλά χρόνια και είναι εξαιρετική!

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Βουτυρόκρεμα με σοκολάτα

Pin It

Ιδανική για επικάλυψη,γέμιση σε κέικ και άλλα γλυκά…

DSCN5679 
Υλικά
250 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες άχνη ζάχαρη
1/2 φλ. του ελληνικού καφέ νερό
125 γρ κουβερτούρα λεύκη

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο την άχνη και το νερό.

DSC01339

Χτυπάμε για 5 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα την αφήνουμε να
χλιάνει και τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του βουτύρου.

DSC01341

Χτυπάμε άλλα 3-4 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ.

DSC01344

                       Καλή Επιτυχία!!!!

Υ.Γ. Δε θα συνιστούσα να βάλετε στο ψυγείο τη βουτυρόκρεμα πριν την
χρησιμοποιήσετε,θα είναι δύσκολο να την δουλέψετε.

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Το δικό μου παντεσπάνι

Pin It

Θα το λατρέψετε……..

DSC01330

Υλικά
8 αβγά
2 κούπες του Νες ζάχαρη
2 κούπες του Νες φαρίνα
1/4 κούπα του Νες νερό
250 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
λίγες σταγόνες βανίλιας σε υγρή μορφή
1 μπέικιν

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ

DSC01324

και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.

DSC01325

Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί,32 εκ. διάμετρο,ή ένα μεγάλο ορθογώνιο.

DSC01327

Ψήνουμε για 40 –50 λεπτά,μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα,στις αντιστάσεις του φούρνου.
Το γεμίζουμε με ότι θέλουμε.

DSC01328

                 Καλή Επιτυχία!!!!

Υ.Γ. Η συνταγή αυτή είναι για μεγάλη τούρτα,περίπου για 30 άτομα.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Ασφαλής χειρισμός των υπολειμμάτων φαγητού

Pin It

news-recycling-food-waste
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να πετούν το φαγητό που δεν καταναλώθηκε στο τέλος ενός γεύματος. Ταυτόχρονα, όμως, ο εσφαλμένος χειρισμός και η κακή αποθήκευση των υπολειμμάτων φαγητού είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι. Ωστόσο, με τη δέουσα προσοχή, μπορεί κάποιος να αποφύγει και τη σπατάλη και τις ασθένειες.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, από τη στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Στον χρόνο αυτό περιλαμβάνεται το διάστημα κατά το οποίο το φαγητό παρέμεινε εκτός ψυγείου ή φούρνου προτού σερβιριστεί, καθώς και το διάστημα που παρέμεινε στο τραπέζι. Εάν το φαγητό παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες (μία ώρα, εάν ο καιρός είναι ζεστός), τα βακτήρια μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα, καθιστώντας επικίνδυνη την κατανάλωσή του. Το φαγητό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, γιʼ αυτό θα πρέπει να το πετάξετε.

Το φαγητό που παρέμεινε σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερο από δύο ώρες μπορεί να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εάν το διαχειριστείτε σωστά (εξαίρεση αποτελεί το φαγητό των βρεφών, το οποίο πρέπει πάντοτε να πετιέται στο τέλος του γεύματος). Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη, έχοντας καθαρά χέρια, και να μην αφήνετε το φαγητό να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε μη καθαρισμένη επιφάνεια. Η γέμιση πρέπει να αφαιρείται από τα μαγειρεμένα πουλερικά όταν τα βγάζετε από τον φούρνο και τα κόκαλα να αφαιρούνται από το κρέας προτού το σερβίρετε.

Τα υπολείμματα φαγητού πρέπει να τοποθετούνται σε ένα νέο σκεύος και να μην αποθηκεύονται στο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύτηκαν ή σερβιρίστηκαν. Μοιράστε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρές μερίδες και τοποθετήστε τες σε δοχεία βάθους έως 5 εκατοστών, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.

Μην αφήνετε τα υπολείμματα να κρυώσουν στον πάγκο της κουζίνας. Το ανακάτεμα του φαγητού με ένα καθαρό κουτάλι το βοηθά να κρυώσει, αλλά μετά πρέπει να το σκεπάσετε και να το τοποθετήσετε αμέσως στο ψυγείο. Για να κρυώσει το φαγητό γρηγορότερα και με ομοιόμορφο τρόπο, αφήστε χώρο γύρω από το δοχείο όταν το τοποθετείτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Κανονικά το φαγητό θα πρέπει να έχει κρυώσει προτού καταψυχθεί, ώστε να διατηρείται η δομή του.

Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τα υπολείμματα φαγητού εντός 2 ημερών. Μερικά είδη φαγητού μπορεί να είναι ασφαλή ακόμη και μετά από χρονικό διάστημα 3-5 ημερών, αλλά όσο περισσότερο διάστημα παραμένει αποθηκευμένο το μαγειρεμένο φαγητό τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Καταψύξτε τα υπολείμματα που δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν αμέσως και σημειώστε την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο.

Τρεις είναι οι ασφαλείς τρόποι απόψυξης καταψυγμένων υπολειμμάτων φαγητού: στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Η ασφαλέστερη στρατηγική είναι να προγραμματίσετε εγκαίρως την αργή απόψυξη στο ψυγείο. Για γρήγορη απόψυξη, τοποθετήστε το φαγητό σε στεγανή πλαστική σακούλα και βυθίστε το σε κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα.

Όταν ξαναζεσταίνετε υπολείμματα φαγητού, φροντίστε οι σάλτσες και οι σούπες να βράσουν. Ζεσταίνετε τα υπολείμματα στους 75 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύετε το φαγητό, ώστε να εξασφαλίσετε ότι ζεστάθηκε σε όλα τα σημεία του, και σερβίρετε πάντα όταν είναι ακόμη πολύ ζεστό. Μην ξαναζεσταίνετε τα φαγητά περισσότερες από μία φορές και μην ανακατεύετε υπολείμματα φαγητού με φρέσκα φαγητά. Μη δοκιμάζετε ποτέ τα υπολείμματα που δεν φαίνονται ασφαλή ή που είναι παλιά. Εάν κάποια υπολείμματα έμειναν αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή εάν η όψη ή η οσμή τους είναι παράξενη, τότε θα πρέπει να τα πετάξετε.

Απέργη Αθηνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc,
με ειδίκευση στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία.
Διεύθυνση: Δυτ. Θράκης 1 (πεζόδρομος Εθν. Αντιστάσεως)
Κορδελιό, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310778138
Κιν. 6936575545

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Στεφανάκια τσουρεκιού

Pin It

Δεν υπάρχουν….

DSC01297

Υλικά για 9 τεμάχια
125 γρ. βραστό νερό
50 γρ. ζάχαρη
25 γρ. βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
25 γρ. χλιαρό νερό
1 αβγό
1 βανίλια
425 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι

για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού
λίγο γάλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε
την ζάχαρη με το βούτυρο τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να
λιώσουν τα υλικά.

DSC01279

Βάζουμε σε άλλο μπολ τα 25 γρ. νερό και διαλύουμε μέσα
την μάγια,προσθέτουμε το μέλι,

DSC01281

το αβγό και τη βανίλια.Ανακατεύουμε,

DSC01282

ρίχνουμε μέσα και το πρώτο μπολ και τα χτυπάμε στο μίξερ

DSC01283

προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μαζί με το αλάτι
(δουλεύουμε το μίξερ με το γάντζο).

DSC01284

Μόλις γίνει μια σφικτή ζύμη σταματάμε το μίξερ,κάνουμε μια μπάλα

DSC01285

και την αφήνουμε για 2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της.

DSC01286

Κάνουμε το ζυμάρι ένα μακρόστενο μπαστούνι και το κόβουμε
σε 9 κομμάτια.

DSC01287

Παίρνουμε ένα κομμάτι το κάνουμε μακρύ κορδόνι και το
τυλίγουμε όπως παρακάτω,η ένωση πάντα θα είναι από κάτω.

DSC01288

DSC01289

DSC01290

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αραδιάζουμε τα τσουρεκάκια σε ταψί και τα αφήνουμε για
1 ακόμη ώρα να διπλασιάσουν τον όγκο τους
(απαραίτητο αλλιώς  δεν θα είναι αφράτα),

DSC01291

Χτυπάμε το αβγό με το γάλα και τα αλείφουμε απαλά
με ένα πινέλο να μην ξεφουσκώσουν

DSC01292

Πασπαλίζουμε με μαύρη ή χοντρή ζάχαρη.

DSC01293

Ψήνουμε 15 λεπτά.

DSC01294

                                      Καλή Επιτυχία!!!!!

DSC01298

  πηγή

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...