translation

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Φούρνο Μικροκυμάτων.

Pin It

images-115

Ο φούρνος μικροκυμάτων (ΦΜ) είναι μια συσκευή που επιτρέπει με γρήγορο και εύκολο τρόπο το μαγείρεμα και το ζέσταμα φαγητών.

Τι είναι τα μικροκύματα
Μικροκύματα λέγονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μέσα σε μια ειδική συχνότητα. Είναι όμοια με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του ραδιοφώνου, του φωτός και της θερμότητας. Τα μικροκύματα παράγονται από τον ηλεκτρισμό που περνά μέσα από μια ειδική λυχνία η οποία λέγεται μάγνετρον.

Τα φαγητά που ψήνονται στο ΦΜ είναι εξ ίσου θρεπτικά όπως τα φαγητά που ετοιμάζονται με άλλους τρόπους.

Μάλιστα ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι τα φαγητά που ετοιμάζονται σε ΦΜ διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που ετοιμάζονται με βρασμό.

Όμως επειδή τα φαγητά στο ΦΜ ψήνονται ή ζεσταίνονται με μικροκύματα που ανήκουν στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, έχουν δημιουργηθεί πολλοί φόβοι σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τους ΦΜ ή και που καταναλώνουν φαγητά ή ροφήματα που ετοιμάστηκαν με τη βοήθεια των ΦΜ.

Τα μικροκύματα απορροφώνται από όλα τα αντικείμενα που περιέχουν νερό. Διαπερνούν το γυαλί και το πλαστικό ενώ αντανακλώνται από ορισμένα μέταλλα.

Όλα τα φαγητά και οι τροφές περιέχουν μόρια νερού σε διάφορες συγκεντρώσεις ανεξάρτητα από το πόσο ξηρά φαίνονται. Τα μικροκύματα αναταράσσουν τα μόρια του νερού με αποτέλεσμα να δημιουργείται θερμότητα από τριβή η οποία ψήνει ή ζεσταίνει τα φαγητά, τις τροφές, τα ροφήματα, ενώ στο παραδοσιακό μαγείρεμα η ενέργεια της θερμότητας απορροφάτε από το φαγητό, γι`αυτό και αργεί να ψηθεί.

Ας δούμε αρχικά τους κυριότερους φόβους και λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους ΦΜ:

  • Η χημική σύσταση των φαγητών: Οι ΦΜ δεν αλλοιώνουν τη χημική σύσταση των φαγητών. Δεν δημιουργούνται δηλητηριώδεις ή άλλες επικίνδυνες ενώσεις από την ενέργεια των μικροκυμάτων. Οι μόνες αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι αυτές που δημιουργούνται όταν ψήνουμε κάτι γρήγορα

  • Η ακτινοβολία: Όταν τρωμε φαγητά που ετοιμάσθηκαν σε ΦΜ δεν υποβαλλόμαστε σε οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολία. Μόλις διακόψουμε τη λειτουργία του ΦΜ, δεν υπάρχουν πλέον μικροκύματα ούτε στο φούρνο ούτε στο φαγητό

  • Η ραδιενέργεια: Η ενέργεια των μικροκυμάτων δεν είναι ραδιενέργεια. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκθεσης σε ραδιενέργεια από το ΦΜ ή από το φαγητό που ετοιμάσθηκε σε ΦΜ

  • Ο καρκίνος: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το κατά πόσο ο ΦΜ ή τα φαγητά που ετοιμάζονται σε αυτόν, προκαλούν καρκίνο. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συσχετίζουν ή να υποστηρίζουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων ή ο ΦΜ προκαλούν κάποια μορφή καρκίνου

Αναμφίβολα οι ΦΜ έχουν διαδοθεί πάρα πολύ και σήμερα αποτελούν σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κουζίνας.

Σκεύη που μπορείτε να χρησιμοποιείστε:

  • Πιάτα από πορσελάνη, αλλά χωρίς κανένα μεταλλικό σχέδιο στην άκρη.

  • Όλα τα χάρτινα σκεύη, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. ( Δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα).

  • Στα περισσότερα από τα είδη των πλαστικών μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. (Δεν είναι και αυτά κατάλληλα για μαγείρεμα)

  • Όλα τα πυρέξ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για το μαγείρεμα.

  • Οι σακούλες μαγειρέματος είναι ιδανικές. Στην άκρη τις δένετε με κλωστή, ποτέ όμως με σύρμα. Ανοίγετε πάντοτε μια μικρή τρύπα στη σακούλα, ώστε να φεύγουν οι ατμοί.

Σκεύη που δεν πρέπει να βαλουμε μέσα στο φούρνο:
Ποτέ μη βάλετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σκεύη από μέταλλο ή αυτά που έχουν κάποιο μεταλλικό σχέδιο γιατί τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο, οπότε ο φούρνος σας μπορεί να χαλάσει ή και να εκραγεί. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή κούπες που έχετε κολλήσει το χεράκι τους με κόλλα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

  • Ποτέ δεν ανάβουμε το φούρνο μας όταν είναι άδειος, γιατί τότε η ενέργεια του μικροκύματος μπορεί να καταστρέψει το μάγνετρον.

  • Μη χρησιμοποιείτε σκεύη μεταλλικά γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως μπορεί να μας χαλάσει ο φούρνος ή ακόμα και να εκραγεί.

  • Δεν ανάβουμε το φούρνο όταν η πόρτα του είναι χαλασμένη ή βρώμικη γιατί τότε η ενέργεια των μικροκυμάτων φεύγει. Αν πάλι η πόρτα έχει πάθει μια οποιαδήποτε ζημιά τότε ο κατασκευαστής της μπορεί να μας την αντικαταστήσει.

  • Όταν έχουμε το φούρνο αναμμένο να μην βάζουμε ποτέ στο κρέας θερμόμετρο γιατί τα περισσότερα έχουν μέταλλο. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα του κρέατος που είναι κατάλληλα γι` αυτές τις συσκευές.

  • Όταν ζεσταίνουμε διάφορα υγρά, πρέπει να τα έχουμε προηγουμένως ανακατέψει. Έτσι ο αέρας που υπάρχει πηγαίνει παντού και διαλύεται η κρούστα που έχει πιάσει (όπως συμβαίνει στις σούπες). Κάνοντας αυτά δεν πρόκειται να μας χυθούν.

  • Δεν ψήνουμε πατάτες, ντομάτες ή μήλα εκτός και αν τα έχουμε τρυπήσει. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν εξωτερική φλούδα ή κάποια μεμβράνη πρέπει οπωσδήποτε να τα τρυπάμε ώστε να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.

  • Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.

  • Μη μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε αεροστεγές μπολ εκτός και αν τους έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες.

  • Δεν μαγειρεύουμε σε σκεύη που κλείνουμε όπως ορισμένες φιάλες ποτών ή του λαδιού.

  • Δεν προσπαθούμε ποτέ να τον επισκευάσουμε μόνοι μας.

  • Δεν τοποθετούμε ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων (όπως κινητά τηλέφωνα π.χ.) για να τα στεγνώσουμε. Τα μικροκύματα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα τσιπάκια σιλικόνης.

Πως να ελέγχουμε τα πιάτα μας
Αυτός ο έλεγχος που θα κάνουμε θα μας βοηθήσει στο να αποφασίσουμε, εάν μπορούμε να βάλουμε τα πιάτα μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος από πορσελάνη ή πυρέξ γεμάτο νερό.
Τον ανάβουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ½ λεπτό.
Αν δούμε ότι το νερό είναι πολύ ζεστό και το πιάτο κρύο τότε μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Όταν όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τότε δεν τα βάζουμε μέσα στο φούρνο.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που βοήθησαν στην πλατειά εξάπλωση των συσκευών αυτών:

  1. Ταχύτητα: Οι ΦΜ ψήνουν ή ζεσταίνουν πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους τρόπους. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι ένα πλεονέκτημα

  2. Οικονομία: Είναι ένας πιο φτηνός τρόπος μαγειρέματος διότι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ΦΜ ενεργούν ευθέως στις τροφές και δεν χρειάζεται να ζεστάνουν λάδι, νερό ή αέρα για να ψήσουν ή να ζεστάνουν κάτι

  3. Διατήρηση θρεπτικών συστατικών: Οι βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά παραμένουν μέσα στα φαγητά. Επιπρόσθετα η οξείδωση είναι μειωμένη με αποτέλεσμα οι βιταμίνες να διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να καταστραφούν. Τα φαγητά που ψήνονται με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα

  4. Μικρόβια: Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες από 50 C έως 600 C. Οι ΦΜ επιτρέπουν το ξεπάγωμα, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των φαγητών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν δίνεται χρόνος στα μικρόβια να αναπτυχθούν   

Παρά το γεγονός ότι οι ΦΜ έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, εντούτοις έχουν και ορισμένους σοβαρούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουμε.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι των ΦΜ είναι οι ακόλουθοι:

1. Ανομοιόμορφος τρόπος ψησίματος του φαγητού και κίνδυνος από μικρόβια

Τα φαγητά που ψήνονται σε ΦΜ δεν ζεσταίνονται με ομοιόμορφο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μέσα σε αυτά, περιοχές που είναι κρύες και άλλες που είναι ζεστές. Βακτηρίδια και άλλοι μικροοργανισμοί είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στις κρύες περιοχές.

Για το λόγο αυτό προτού αρχίσουμε το ψήσιμο μιας κατεψυγμένης τροφής πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως. Όταν κόβουμε σε μικρά ίσα κομμάτια κάτι που θέλουμε να ετοιμάσουμε στο ΦΜ τότε το ψήσιμο είναι πιο ομοιόμορφο και μειώνεται ο κίνδυνος κρύων περιοχών με ανάπτυξη μικροβίων.

Το ανακάτεμα του φαγητού κατά την προετοιμασία του στο ΦΜ βοηθά σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Για φαγητά που δεν μπορούν να ανακατευτούν πρέπει να αφήνονται για μερικά λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από την έξοδο τους από το ΦΜ, για να κατανεμηθεί με ομοιόμορφο τρόπο η θερμότητα.

Χρησιμοποιείτε ξέβαθα και στρογγυλά μαγειρικά σκεύη ειδικά για ΦΜ παρά βαθιά και τετράγωνα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια καλύτερη κατανομή της θερμότητας που παράγεται από τα μικροκύματα.

Επίσης αποφεύγετε να ψήνετε παραγεμιστά φαγητά στο ΦΜ, όπως για παράδειγμα γεμιστή γαλοπούλα, διότι δεν είναι σίγουρο ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του γεμίσματος θα φθάσει στο σημείο που πρέπει για να σκοτώσει τα επιβλαβή μικρόβια.

Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικό καπάκι ή να καλύπτετε το σκεύος με πλαστικό φιλμ χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε επαφή με το φαγητό.

Ο ΦΜ δεν είναι κατάλληλος για αποστείρωση μαγειρικών σκευών ή για το μπιμπερό των παιδιών.

2. Τα εγκαύματα

Τα φαγητά που ετοιμάζονται στο ΦΜ είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα με πολλούς τρόπους.

Για παράδειγμα μπορεί να δαγκώσουμε κάτι που εξωτερικά έχει μια θερμοκρασία που μπορούμε να ανεχτούμε ενώ εσωτερικά είναι δυνατόν να είναι υπερβολικά ζεστό. Επίσης μετακινώντας ένα πλαστικό κάλυμμα από ένα δοχείο που ζεστάθηκε σε ΦΜ μπορεί να πάθουμε έγκαυμα από ατμούς που διαφεύγουν την ώρα που μετακινούμε το κάλυμμα.

Για τους λόγους αυτούς δεν συστήνεται το ζέσταμα του μπιμπερού των παιδιών σε ΦΜ. Ενώ εξωτερικά μπορεί η θερμοκρασία να φαίνεται ικανοποιητική, το γάλα πιθανόν να είναι επικίνδυνα ζεστό.

Σε περίπτωση που γίνεται χρήση κάποιου καινούργιου μαγειρικού σκεύους για πρώτη φορά στο ΦΜ είναι προτιμότερο η μετακίνηση του να γίνει φορώντας γάντια. Αυτό προστατεύει από εγκαύματα διότι πιθανόν ο χρήστης, αρχικά να μη γνωρίζει πόσο ζεσταίνεται το νέο σκεύος στο ΦΜ.

Τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνται στο ΦΜ πρέπει να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα πλαστικά σκεύη όπως επίσης και τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη πρέπει να είναι ειδικά για τους ΦΜ. Οι κατασκευαστές των αντικειμένων αυτών πρέπει να δηλώνουν κατά πόσο τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για χρήση στο ΦΜ.

Η κάλυψη φαγητών με πλαστικό φιλμ μέσα στο ΦΜ πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει στον ατμό να φεύγει. Η κάλυψη πρέπει να είναι χαλαρή και όταν το πλαστικό φιλμ μετακινείται να γίνεται μακριά από το πρόσωπο και το άνοιγμα σε αντίθετη κατεύθυνση από μέρη του σώματος. Έτσι αν διαφύγει καυτός καπνός δεν θα προκαλέσει εγκαύματα.

Επίσης τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα φαγητά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε φαγητά που έχουν διάφορα στρώματα. Ενώ τα εξωτερικά στρώματα μπορούν να έχουν μια θερμοκρασία που μπορούμε να ανεχτούμε, τα εσωτερικά στρώματα πιθανόν να είναι υπερβολικά ζεστά και να μας προκαλέσουν έγκαυμα όταν αρχίσουμε να τρωμε.

Χρειάζεται πάντοτε προσοχή όταν ζεσταίνουμε υγρά ή άλλα τρόφιμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά και μόλις τα πάρουμε να καούμε. Είναι καλύτερα να ζεσταίνουμε τα φαγητά στο ΦΜ για όσο χρόνο συστήνεται από τον κατασκευαστή.

Τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να ψήνονται στο ΦΜ. Ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του αυγού.

Τα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη όταν χρησιμοποιούν το ΦΜ. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους να ετοιμάζουν κάτι στο ΦΜ. Ακόμη καλύτερα και ανάλογα με την ηλικία τους, είναι προτιμότερο να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τη συσκευή αυτή.

3. Διαρροές της ακτινοβολίας

Η έκθεση σε ψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και καταρράκτη.

Οι διαρροές από φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις που η πόρτα του ΦΜ έχει κάποια βλάβη ή δεν κλείνει καλά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαρροές που παρατηρούνται στους ΦΜ δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Συνήθως οι βλάβες αυτού του τύπου φαίνονται. Εάν παρατηρήσετε ότι η πόρτα του ΦΜ δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του ΦΜ.

Επίσης ο ΦΜ πρέπει να καθαρίζεται καλά για μη μένουν καμένα υπολείμματα φαγητών στο εσωτερικό ή στην πόρτα του. Δεν πρέπει ο ΦΜ να λειτουργεί ενώ είναι άδειος.

Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ζητείστε από τον προμηθευτή σας ή άλλους ειδικούς τεχνίτες να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχουν διαρροές ή όχι από το δικό σας ΦΜ. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ΦΜ είναι μια χρήσιμη συσκευή και ασφαλής εάν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο.

Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή με τις οδηγίες σωστής χρήσης πρέπει να το συμβουλευόμαστε για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα. Τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ο ΦΜ μπορεί να μας προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην καθημερινή μας ζωή.

Καθηγητής Φυσικής
Αγγελόπουλος Παναγιώτης

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Αρνίσιο Μπούτι με σκέπη

Pin It

Το καλύτερο “ψάρι” για τους ορεινούς είναι το ζυγούρι…

DSC02040

Υλικά

1 αρνίσιο μπούτι
1 μεγάλο κομμάτι σκέπη
αλάτι πιπέρι,
ρίγανη
πατάτες μικρές στρόγγυλες

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το μπούτι,το βάζουμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε.

DSC01999

Το τυλίγουμε με τη σκέπη.

DSC02000

Βάζουμε τις πατάτες με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς έως ότου κοκκινίσουν οι πατάτες

DSC02034

και ψηθεί καλά το κρέας.Ανοίγουμε το φούρνο κατά διαστήματα και ανακατεύουμε τις πατάτες.

DSC02038

                      Καλή Επιτυχία!!!

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Μαγειρίτσα

Pin It

Χριστός Ανέστη!!!!!!!!!!!

DSC02006

Υλικά
εντεράκια
1 συκωταριά
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
1 ρίζα μαρούλι ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι
1/2 ματσάκια άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
3-4 λίτρα νερό
αλάτι, πιπέρι
αυγολέμονο με 2 αυγά

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα εντεράκια!

DSC01932

DSC01936

Τα περνάμε με ένα ξυλάκι τα γυρνάμε ανάποδα,τα
πλένουμε καλά,τα ψιλοκόβουμε και τα αχνίζουμε.

DSC01940

Προσθέτουμε την συκωταριά που έχουμε ψιλοκόψει.

DSC01941

Βάζουμε λίγο λάδι και νερό  και τα αφήσουμε να βράσουν.
Σε μια άλλη κατσαρόλα αχνίζουμε με αρκετό νερό  και λίγο
λάδι τα κρεμμύδια, στο τέλος προσθέτουμε το μαρούλι.

DSC01942

Μόλις αχνιστούν όλα τα ρίχνουμε μέσα στα συκωτάκια και
προσθέτουμε νερό

DSC01944

μαζί με τον άνηθο, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

DSC01947

Προσθέτουμε το ρύζι.

DSC01972

Μόλις μαλακώσει, κάνουμε αυγολέμονο και το ρίχνουμε

DSC01986

DSC01988

όπως στις οδηγίες.

DSC02005

                           Καλή Επιτυχία!!!!!!

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Πασχαλινές Συστάσεις Διατροφής‏

Pin It

  Home_Page_-_Easter

Ø Μην απορρίψετε την πρόσκληση να πάτε σε κάποιο γεύμα.
Η απομόνωση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και
έτσι μπορεί να μειωθεί η αντίσταση σας στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Ø Μην πάτε σε κάποιο γεύμα πεινασμένοι.
Πριν φύγετε από το σπίτι πιέτε ένα χυμό, φάτε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα.

DSCN1500_thumb12

Ø Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως
να τιθασεύσετε την ορμή σας για τη ζωική πρωτεΐνη που τόσο στερηθήκατε
αυτό το διάστημα, κάνοντας σας να χορτάστε πιο εύκολα. Παράλληλα,
οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας στην
καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που
εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται
στο κρέας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής
ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της
διαιτητικής χοληστερόλης εξ’ αιτίας τόσο της περιεκτικότητάς του σε διαιτητικές ί
νες όσο και σε φυτοστερόλες.

SV101340_thumb34

Ø Συνεχίστε με κρέας ψητό. Συνοδέψτε το πιάτο με ρύζι ή πατάτες ψητές,
που μας χορταίνουν και συνεπώς μειώνουν τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε
κρέας και παράλληλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισορροπημένου,
από άποψης μακροθρεπτικων συστατικών πιάτου.

Ø Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα
σε κορεσμένα λιπαρά. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι
φτωχότερο από το αρνί (από 3 μηνών μέχρι 1 έτους) σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο
σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι
δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

Ø Ριγανήστε από το προηγούμενο βράδυ το κρέας καθώς έχει βρεθεί ότι η ρίγανη
μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας
και σχετίζονται με καρκινογένεση.

Ø Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά,
αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ø Περιοριστείτε σε 1 πιάτο μαγειρίτσα με σαλάτα (500 Kcal) .
Αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής
'ασυδοσίας' που ακολουθεί. Πράγματι η σούπα με κρέας αποτελεί την
καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και
τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

DSCN7375_thumb[5]

Ø Περιοριστείτε στο ένα αβγό κατά το έθιμο. Το αβγό αποτελεί κατά τη
θρησκευτική μας παράδοση την τροφή με την οποία σφραγίσαμε το στόμα
μας πριν από 40 μέρες και η τροφή που το ξανανοίγουμε προς τα ζωικής
κατεύθυνσης τρόφιμα τώρα. Επειδή όμως έπεται καταιγισμός ζωικής
πρωτεΐνης και λίπους ας κρατήσουμε το μέτρο.

Ø Για κάθε ποτήρι κρασί που θα πιείτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό.
Προσπαθήστε να πιείτε όσο  γίνετε πιο λίγο αλκοόλ. Γεμίστε μια φορά
το ποτήρι σας για να ανταλλάξετε ευχές με τους άλλους. Το αλκοόλ,
πέρα από το γεγονός ότι έχει μόνο θερμίδες να σας προσφέρει, μειώνει
και την αντίστασή σας και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση γεύματος.

Ø Απολαύστε το γεύμα και την καλή παρέα, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο.

DSCN5614_thumb5

Ø Μπορείτε να φάτε τα γλυκά των ημερών αλλά με μέτρο και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τσουρέκι με το πρωινό γάλα (1 φέτα). Μία φέτα τσουρέκι περιέχει περίπου 80 θερμίδες
και αποτελεί ένα εξαιρετικό γλύκισμα αντί άλλων περισσότερο θερμιδογόνων γλυκισμάτων.

Ø Αποφύγετε τη ζύγιση την επόμενη μέρα από ένα εορταστικό γεύμα.
Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά την επόμενη ημέρα
από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφρές τροφές.

Απέργη Αθηνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc,
με ειδίκευση στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία.
Διεύθυνση: Δυτ. Θράκης 1 (πεζόδρομος Εθν. Αντιστάσεως)
Κορδελιό, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310778138
Κιν. 6936575545

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Μανιταρόσουπα

Pin It

Πεντανόστιμη!!!

DSC01898

Υλικά

1 συσκευασία μπλε μεγάλη μανιτάρια
2 λίτρα νερό
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 φύλλα μαρούλια μεγάλα
1/2 φλ. ελληνικού ρύζι
1 κ. σούπας κορν φλάουρ
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια,τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και έπειτα στη μέση.

DSC01883

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι.

DSC01885

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε.

DSC01886

Στο τέλος ρίχνουμε το μαρούλι και το ρύζι.Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

DSC01889

Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

DSC01890

Μόλις μαλακώσει το ρύζι,κλείνουμε τη φωτιά.Σε ένα ποτήρι με λίγο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ

DSC01891

και το ρίχνουμε στη σούπα.Ανακατεύουμε καλά.

DSC01903

                             Καλή Επιτυχία!!!

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Αβγά βαμμένα με κλωστές

Pin It

Μια διαφορετική τεχνική!!!!!!

                                                                        (scroll down for English  and Russian)

Συνταγές..21

Υλικά
αβγά
κλωστές φλος
αλουμινόχαρτο

                                                      

Εκτέλεση
Κόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια,

DSC01865

DSC01866

κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο,βρέχουμε λίγο το αβγό,ρίχνουμε
λίγες κλωστές μέσα στο αλουμινόχαρτο βάζουμε επάνω το αβγό,

DSC01867

σκεπάζουμε με λίγες κλωστές ακόμη

DSC01868

και τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας μια μπάλα.

DSC01869

Βάζουμε σε  κατσαρόλα με νερό

DSC01870 

και τα βράζουμε για 20 λεπτά.

DSCN7375

                            Καλή Επιτυχία!!!
ΣΗΜ:
Τις κλωστές τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργόχειρα.
Οι κλωστές είναι φλος αυτές που γίνονται τα κεντήματα όχι αυτές που ράβουμε.
Aν θέλετε τα περνάτε αφού στεγνώσουν με λίγο λαδάκι για μωρά..

IN ENGLISH

EGGS DYED BY EMBROIDERY THREAD
A DIFFERENT TECHNIQUE


INGREDIENTS   : EGGS
                        EMBROIDERY THREAD (FLOSS)
                        ALUMINUM FOIL


         RECIPE   :  WE CUT THE THREAD IN SHORT PIECES (ABOUT 10 cm )
                          WE CUT A PIECE F ALUMINUM FOIL , MOISTEN THE EGG , PUT SOME OF THE THREADS ON THE ALUMINUM FOIL
                         AND PUT THE EGG ON TOP, THEN COVER WITH A FEW MORE THREADS  AND WRAP THE ALUMINUM FOIL (AROUND
                          THE EGG) TO MAKE A BALL .
WE PUT THEM IN A SAUCEPAN  AND BOIL THEM FOR 20 MINUTES


NOTE: WE CAN FOUND EMBROIDERY THREAD AT A NEEDLECRAFT SHOP
          WE USE FLOSS TREAD  WHICH IS FOR EMBROIDERY NOT FOR SEWING .
          YOU CAN OPTIONALLY COVER THEM WITH BABY OIL WHEN THEY ARE THOROUGHLY DRY.

In Russian

Материалы
яйца
флеш темы
фольга


выполнение
Обрежьте нить на мелкие кусочки
Вырежьте кусок фольги, мокрый маленькое яйцо, добавьте
несколько потоков в фольге поставить яйцо,
Накрыть несколько потоков
и обернуть алюминиевой фольгой, чтобы сформировать шар.
Место в кастрюле с водой
и варить в течение 20 минут.
Нити находятся на одном уровне это не те, что возникающие вышивка шить.
Если вы хотите передать, как сухой ladaki маленького ребенка ..

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Cheesecake της Ελένης

Pin It

Η ελαφριά έκδοση για cheesecake…

DSC01847-2

Υλικά
1 1/2 πακέτο πτι μπερ
125γρ. βούτυρο
500γρ. σαντιγί KRE TORRE(φυτική κρέμα τη βρίσκουμε στα ψυγεία των Σ/Μ μαζί  με τις κρέμες γάλακτος)
200γρ. κρέμα τυριού
1 δόση σάλτσα φράουλας ή ό,τι άλλο φρούτο προτιμάτε

Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi, λιώνουμε το βούτυρο.
Σε μπολ βάζουμε μπισκότα και βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

DSC01808

Αδειάζουμε το μείγμα σε κουμπωτή φόρμα 26εκ.,το πατάμε με το χέρι μας
να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα  και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

DSC01809

Χτυπάμε τη σαντιγί να γίνει σαν γιαούρτι,προσθέτουμε την κρέμα τυριού

DSC01810

και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.Μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω στα μπισκότα.

DSC01811

Αφήνουμε την σάλτσα φράουλα να κρυώσει και την βάζουμε πάνω στην κρέμα.

DSC01813

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

DSC01853-1

                      Καλή Επιτυχία!!!!!!!

Η συνταγή είναι της κουμπάρας μου Ελένης.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Σαλιγκάρια στιφάδο

Pin It

Ένας μεζές που προκαλεί “αντιδράσεις”…

DSC01838

Υλικά
2 κιλά σαλιγκάρια
2,5 – 3 κιλά κρεμμύδια
1 κ. σ. ντοματοπολτό
αλάτι,πιπέρι,
3-4 φύλλα δάφνης
4-5 γαρύφαλλα καρφιά
2 ξύλα κανέλας
λίγο κύμινο
νερό
λάδι
λίγο αλεύρι για το καθάρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σαλιγκάρια όλο το βράδυ μέσα σε μια σακούλα με αλεύρι(όχι πολύ)
για να καθαρίσουν από την πέτρα.Η σακούλα να είναι καλά κλεισμένη.

DSC01819

Την επομένη μέρα πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μια
κατσαρόλα να βράσουν με κλειστό καπάκι (αν το αφήσετε ανοιχτό θα
τα βρείτε ακόμη και στο ταβάνι).

DSC01820

Όταν αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε το νερό.

DSC01823

Τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε.

DSC01824

Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τα ξαναβράζουμε
για περίπου 20 λεπτά,πετάμε το νερό.
Γεμίζουμε άλλη μια φορά την κατσαρόλα με νερό αυτή τη φορά
μέχρι τη μέση του ύψους των σαλιγκαριών.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 8 αν είναι μεγάλα αν είναι μικρά στα 4.

DSC01826

DSC01827

Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά

DSC01831

και τα αφήνουμε να βράσουν

DSC01832

ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια( δεν τα
αφήνουμε να λιώσουν).

DSC01834

                           Καλή Επιτυχία!!!!!!!

Υ.Γ. τα σαλιγκάρια τα πήρα "καθαρισμένα", από την λαϊκή, αν τα μαζέψετε οι ίδιοι
η τα αγοράσετε ακαθάριστα θα τα αφήσετε 1-2 μέρες στο αλεύρι,
Επίσης  στην φωτογραφία φαίνετε ότι είναι μέσα σε τρυπητό αν τα βάλετε σε ταψί
θα κάνετε στην σακούλα μικρές τρυπίτσες, όχι μεγάλες γιατί θα ψάχνετε τα
σαλιγκάρια στο ταβάνι... 

Όσοι δεν γνωρίζετε :

Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα άγρια σαλιγκάρια που τρέφονται με χορταρικά και
βότανα περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος που μειώνει αισθητά τον κίνδυνο
καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεΐνης.
Επίσης, το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες,
ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα σαλιγκάρια στην Ελλάδα, έχουν διπλάσια ποσότητα
ω-3 λιπαρών οξέων απ’ ότι τα σαλιγκάρια στη Γαλλία, γιατί τρέφονται διαφορετικά (γρασίδι).
Επομένως, κάτι φαίνεται να ξέρουν παραπάνω οι Κρητικοί που τα καταναλώνουν άφθονα!
πηγή

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...