translation

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πληκαδίτικη Πισπιλίτα … με πράσα

Pin It
Έτσι όπως έμαθα να την κάνω με τις οδηγίες και τις γευστικές δοκιμές του άντρα μου …
ί
Υλικά
Για τη βάση :
250 γρ. καλαμποκάλευρο
700 γρ. ζεματιστό νερό περίπου
100 γρ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση : 650-700 γρ. πράσα ή άλλα χόρτα,
200-250 γρ. γιαούρτι, κατά προτίμηση στραγγιστό
200 γρ. γάλα ή ξινόγαλα,
250 γρ. φέτα,
150 γρ. κίτρινο τυρί προαιρετικά
3 αβγά
3 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο,
λίγο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και ρίγανη

Για το πάνω μέρος : 3 χούφτες καλαμποκάλευρο
200 γρ. ξινόγαλα, λίγο λάδι

Συνταγή
Κόβω λεπτές ροδέλες τα πράσα και τα βάζω σε κατσαρόλα με περίπου 200γρ. νερό για να μαλακώσουν.
clip_image002[26]
Όταν είναι έτοιμα προσθέτω τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα και τις τρεις κουταλιές αλεύρι διαλυμένες σε λίγο νερό. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αβγά και τα μπαχάρια. Το μείγμα δεν πρέπει να γίνει σφιχτό αλλά ούτε και πολύ υγρό (την υγρασία την τραβώ με το αλεύρι που προσθέτω, μπορεί να είναι και λευκό).
clip_image002[32]
Ανακατεύω το αλεύρι με το ζεματιστό νερό, το αλάτι και το μισό λάδι, κάνοντας έναν πηχτό χυλό. Καλό είναι το νερό να το προσθέσουμε σιγά-σιγά μέχρι να γίνει πηχτός χυλός το μίγμα μας.
clip_image002[11]
Βάζω το υπόλοιπο λάδι στο ταψί μου (διάσταση 33*40, το ταψί του φούρνου) και προσθέτω τον χυλό μου, πατώντας τον για να απλωθεί με το χέρι  ή με ένα κουτάλι (να μην κολλάει και πολύ στα χέρια ή στο κουτάλι).
clip_image002[13]

Προσθέτω τη γέμιση, και από πάνω τις τρεις χούφτες αλεύρι το οποίο σκορπάω παντού με το χέρι μου. Τέλος, με ένα κουτάλι προσθέτω το ξινόγαλα ώστε να πάει παντού καθώς και λίγο λάδι.
clip_image002[34]
clip_image002[36]
clip_image002[38]
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (αέρας, πάνω κάτω) για 30 λεπτά στους 200ο και για άλλα 15 λεπτά στους 180ο. Όταν η πίτα είναι ζεστή είναι ακόμα υγρή, αφού κρυώσει σφίγγει και μπορεί να κοπεί χωρίς να διαλύεται αλλά είναι πολύ ωραία και ζεστή ή κρύα.    
clip_image002[24]
                               Καλή Επιτυχία!!!!!

Σημείωση : Μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα, καθώς και με γέμιση της αρεσκείας μας όπως και για μια οποιαδήποτε άλλη πίτα. Η πεθερά μου, που έκανε τις ωραιότερες πίτες και την καλύτερη πισπιλίτα την έκανε συνήθως με τσουκνίδα. Στο Πληκάτι γενικά οι γυναίκες βάζουν πολύ λάδι στην πίτα, εμένα όμως δεν μου αρέσει το παραπάνω από αυτό που αναφέρω.
Υ.Γ. H συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της φίλης του blog Ελένης
.

11 σχόλια:

Dear e-diary είπε...

θα τη δοκιμάσω σίγουρα.. Μοιάζει με μια που έφτιαχνε η γιαγια μου. Αλλά με χόρτα και την ονόμαζε μπαμπανέτσα..

foteini Thes είπε...

Καλημέρα Μαργαρίτα μου
Σήμερα ανάρτησες πιτούλα με πράσα που είναι η αγαπημένη μου γέμιση!!Περιμένω πως και πως να φθινοπωριάσει για να γευτώ την δυνατή τους γεύση είτε σε φαγητό,είτε σε πίτα που ούτως ή άλλως λατρεύω.Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στη συνταγή αυτή είναι η ποσότητα του υγρού στοιχείου..μπορεί να ψηθεί σωστά με τόσα πολλά υγρά???Θα μου πεις η φωτογραφία τα λέει όλα..φαίνεται καλοψημένη και ροδοκόκκινη,μήπως παραπέμπει περισσότερο σε σουφλέ παρά σε πίτα?Ευχαριστώ,καλή σου μέρα με φιλιά πολλά,πολλά.

just another blog! είπε...

τέλεια!!

peps είπε...

ααααα πολύ ωραία σου έγινε!!!
έχω δοκιμάσει να φτιάξω παρόμοια με χορταρικά και φέτα!

Ειρήνη είπε...

wraiotata ta prasa kai wraiotath pitoula!

Μαρία είπε...

Έψαχνα την αυθεντική συνταγή για πισπιλίτα που είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια στην Ήπειρο και χαίρομαι που την βρήκα. θα την δοκιμάσω και με σπανάκι.

Ανώνυμος είπε...

είναι αρκετά λεπτή γι αυτό είναι καλοψημένη;

Ανώνυμος είπε...

Μαργαρίτα, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω γιατί μετά την ηλεκτρονική γνωριμία μας έχω αρχίσει να καταγράφω τις αναλογίες που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου και με αυτόν τον τρόπο να τις κάνω καλύτερες! Μου έδωσες τη δυνατότητα να καταγράψω την πισπιλίτα η οποία ήταν πραγματικά υπέροχη, αλλά και άλλα. Μου ξύπνησες τη διαθεσει για πιο "επαγγελματική μαγειρική" στην ταπεινή κουζίνα μου. Δεν έχω καταλάβει όμως γιατί άφησες αναπάντητα τα ερωτήματα στην συγκεκριμένη συνταγή ενώ στου τα έχω στείλει! Κάτι θα ξέρεις σίγουρα! Με εκτίμηση η φίλη του blog ΙΩΑΝΝΑ

margarita είπε...

Μου είπαν ότι μοιάζει λίγο με την μπομπότα. Τώρα όσον αφορά στην υγρασία, η αλήθεια είναι ότι το χαρακτηριστικό που είχαν οι πίτες της πεθεράς μου ήταν η αφθονία του υγρού στοιχείου σε αντίθεση με της μητέρας μου που τις κάνει στεγνές. Εμένα μου αρέσει η παραπάνω υγρασία η οποία περιορίζεται όταν κρυώνει. H Απάντηση ειναι της Ιωαννας που εκανε την συνταγη

margarita είπε...

Δεν ήταν λεπτή, την έχουμε φάει και έτσι δεν μπορώ να μετρήσω ακριβώς πόσο ήταν, αλλά ήταν σίγουρα 2 με 2.5 εκατοστά
Απάντηση ειναι της Ιωαννας που εκανε την συνταγη

Ανώνυμος είπε...

γινεται αυτη η πιτα χωρις χορταρικα αλλα μονο με τυρι και αυγα;

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...