translation

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ευτυχισμένο το 2013!!!!

Pin It Εύχομαι το 2013
Υγειά, Ευτυχία, Ηρεμία και Δουλεία  σε όλους!!!!!
newyear3

Τα ξαναλέμε από Δευτέρα…

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Pin It Λατρεύω αυτή τη συνταγή...
είναι η μυρωδιά των δικών μου Χριστουγέννων... από πάντα...

DSC05866-001
Υλικά
1 γρ μαστίχα
1 κιλό αλεύρι (ζηταει παραπάνω...)
350 γρ ζάχαρη
350 γρ βούτυρο
250 γρ γάλα
5 αυγά
6 γρ αλάτι
10 γρ μαχλέπι
100 γρ μαγιά

για την κρεμά
2 ασπράδια
ζάχαρη αχνή
6-7 σταγόνες λεμονί

Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα

Συνταγή
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα.
DSC05857
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τέλος το αλεύρι.

DSC05859
Ζυμώνουμε να γίνει μια μπάλα  που θα ξεκολλάει από τα χεριά μας.

DSC05861
Αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ξαναζυμώνουμε και τη στρώνουμε σε ένα ταψί 30 εκ.  ή σε 2 ταψιά 26 εκ αφου τα έχουμε λαδώσει πρώτα .
Την αφήνουμε να ξαναφουσκωσει για 1/2 ώρα. Την αλείφουμε με αυγό,  κάνουμε από πάνω τα σχέδια με το γλάσο
DSC05862
και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.     
DSC05863                     
                              Καλή Επιτυχία!!!
DSC05869

Υ.Γ. Εμένα μου πηρέ 1 κιλό και μια μίση κούπα του τσαγιού.
Καλυτέρα χρησιμοποιήστε 2 μικρότερα ταψάκια αντί για ένα μεγάλο γιατί όσο και να ψηθεί πάντα κουράζεται στη μέση και κάθεται λίγο...
Τα υλικά όλα είναι ζεστά σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν ζυμώνουμε πολύ την βασιλόπιτα
Το γλάσο καλυτέρα να το βάλετε αφού ψηθεί και μετά η βασιλόπιτα, να φροντίζετε να είναι πηκτό και όχι νερουλό γιατί απλώνει.
Η συνταγή και ο πρόλογος είναι της φίλης Χριστίνα Πετράκης.

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Kαλά Χριστούγεννα!!!

Pin It

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με Υγεία ,

Αγάπη, Ηρεμία και Δουλειά για όλο τον Κόσμο!!!!

happy_christmas_greeting_cards_xmas_wallpapers_jesus_santaclouse_xmastree_love_christianity_mary_december_festival (1)

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Κολάτσια Τσεχικά

Pin It
Ψωμάκια από μακριά!!!
DSCN3150
Υλικά
για τη ζύμη
2 κιλά αλεύρι μαλακό
2 ποτήρια σπορέλαιο
12 κροκοί αυγών
2 κυβακια μαγιά 40γρ
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
για τη γέμιση
1 μίση κιλό ανθότυρο
3/4 κούπας σταφίδες
6 ασπράδια αυγών
250γρ αχνή
1 βανίλια
Για το γλωσσά
1/2 ποτήρι αλεύρι
1/2 ποτήρι αχνή
λαδί σπορέλαιο μέχρι να γίνει ρευστό αλλά να μην τρέχει πολύ
1 βανίλια
Συνταγή
Ζεσταίνουμε 1 ποτήρι γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη.  Ανακατεύουμε σε μισό ποτήρι γάλα τη μαγιά με λίγη ζάχαρη και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Στη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λαδί, τους κρόκους, το γάλα και τέλος ρίχνουμε τη μαγιά και ζυμώνουμε.
DSCN3130 (1)
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει 1 ώρα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
DSCN3124
Κόβουμε τη ζύμη μικρά μπαλάκια. 
DSCN3131 (2)
Τα ανοίγουμε λίγο, βάζουμε τη γέμιση και τα κλείνουμε σαν πουγκί. 
PicMonkey Collage
Τα γυρίζουμε από κάτω και  τα βάζουμε στο ταψί.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν άλλη μίση ώρα. Χτυπάμε ένα αυγό και ένα ασπράδι, Έπειτα τα αλείφουμε τα κολάτσια με το αυγό.
Χτυπάμε όλα τα υλικά του γλάσου μαζί.
DSCN3142 
DSCN3144 (2)
Βάζουμε πάνω το γλάσο και άμα θέλουμε βάζουμε μαρμελάδα
PicMonkefggy Collage
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά  στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Διατηρούνται στο ψυγείο.
DSCN3150
                      Καλή Επιτυχία!!!
Η συνταγή είναι της Λίας Γίδαρου



Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Μαφίσια ή Σαλιάρια

Pin It Παραδοσιακή συνταγή από Κοζάνη!!!

Υλικά
για τη ζύμη:
2 κιλά περίπου αλεύρι
1 μπέικιν
2 κ.γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταχτόνερο (κασταλαή)
1L σπορέλαιο ή 1L ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι του ούζου ξύδι
για τη γέμιση:καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
κανέλα
γαρίφαλο
**όσο θέλετε και νομίζετε ότι είναι αρκετό
άχνη για πασπάλισμα


Συνταγήπαρασκευή σταχτόνερου:Βάζουμε καθαρή στάχτη σε ένα μπολ και ρίχνουμε νερό.

Το αφήνουμε να καταλαγιάσει και μετά παίρνουμε το νερό με ένα φλιτζάνι πολύ προσεχτικά, να μην βάλουμε στάχτη.


ΣυνταγήΣε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το καίμε καλά.
Για να το καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο βάζουμε μέσα μία κόρα από ψωμί

και περιμένουμε μέχρι να μαυρίσει,

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το μπέικιν, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μία τρύπα στη μέση.

Στην συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ λάδι και σταχτόνερο
.
Προσοχή σιγά- σιγά γιατί φουσκώνει όταν ρίχνουμε το σταχτόνερο και μπορεί να χυθεί όλο το μείγμα έξω.Τέλος, προσθέτουμε  το ξύδι.
Ζυμώνουμε σε μαλακιά ζύμη.

Βάζουμε στην χούφτα μας ανάλογη ποσότητα με το μέγεθος που θέλουμε, ανοίγουμε λίγο την ζύμη με τα δάχτυλά μας, βάζουμε γέμιση

και πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο.

Ψήνουμε στους 200ο C  μέχρι να ροδίσουν, περίπου 50 με 60 λεπτά. Αφού ψηθούν τα απλώνουμε σε μια κρύα επιφάνεια και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Υ.Γ. Πολλές νοικοκυρές πριν τα πασπαλίσουν αχνή τα σιροπιάζουν αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι γιατί είναι πιο τραγανά.
 Παραδοσιακή συνταγή από την Κοζάνη, την οποία την κάνουν σε γάμους και αρραβώνες !!

Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της Ματούλας Χατζής.

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...