translation

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΑΝΑΝΑ

Pin It Αυτή την εβδομάδα το Blog θα φιλοξενεί ομάδες συνταγών από το facebook. Απολαύστε τις συνταγές τους  όλες είναι υπέροχες!!!!!!!
04022012386
Υλικά
2 κουτιά ζελέ ανανά
1 κουτί μεγάλο κομπόστα ανανά (DEL MONDE)
500 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σ. ζάχαρη


Συνταγή
Διαλύουμε το ζελέ με 1 ποτήρι νερό βραστό και 1 ποτήρι το χυμό ανανά από τη κομπόστα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα σε φόρμα και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ. Την υπόλοιπη μισή ποσότητα του ζελέ την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και τη κομπόστα του ανανά ψιλοκομμένη και τη ρίχνουμε στη φόρμα πάνω από το πηγμένο ζελέ. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και να πήξει καλά.Όταν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ακουμπάμε τη φόρμα σε σκεύος με καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
                                      Καλή Επιτυχία!!!!!!!
04022012386
Από Μαρία Γεωργοπούλου στην ομάδα Από την κουζίνα της Αρετής στο Facebook.

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα φράουλα

Pin It Λατρεμένη!!!!
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
1 κιλό φράουλες
750γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
Συνταγή
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, κόβουμε το κοτσάνι.
Αν θέλετε τις κόβετε ή στην μέση ή στα 4 και τις βάζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτετε την ζάχαρη και τις βανίλιες και τις αφήνετε για 12 ώρες να λιώσει η ζάχαρη.
DSC06696
DSC06697

Έπειτα ανοίγετε το μάτι της κουζίνας, μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνετε το μάτι στο 1/3 της δύναμης του και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Για να καταλάβουμε ποτέ δένει,σε ένα πιατάκι βάζουμε λίγη μαρμέλαδα να κρυώσει ελαφρά, τραβάμε με το δάκτυλό μας το κέντρο της μαρμελάδας αν δεν ενωθούν οι 2 μεριές είναι έτοιμη.
DSC06698
Για την αποθήκευση της μαρμέλαδας διαβάστε έδω.
DSC06704-001
                  Καλή Επιτυχία!!!!!

DSC06700
Υ.Γ. Εγώ έβαλα τις φράουλες ολόκληρες και τις πάτησα με το εργαλείο του πουρέ.
     

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Soft cookies με ταχίνι και μέλι

Pin It
Πιο υγιεινά δε γίνετε!!!
DSC06689
Υλικά
250 γρ. ταχίνι
90 γρ. καστανή ζάχαρη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό μεγάλο ή 4 κ.σούπας χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. βανίλια υγρή ή 2 βανίλιες
½ κ.γ. αλάτι
80γρ. σουσάμι
Συνταγή
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά.
DSC06660
Βάζουμε στο ταψί λαδόκολλα . Κάνουμε την ζύμη μικρά μπαλάκια, και τα βάζουμε αρκετά αραιά μεταξύ τους γιατί απλώνουν και μπορεί να γίνουν μια μάζα.
DSC06663
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς
DSC06664
αν δεν βάλετε αυγό θα τα ψήσετε για 5-6 λεπτά, αν βάλετε αυγό θα τα ψήσετε για 10 λεπτά, μη τα ψήσετε παραπάνω πικρίζουν.
                        Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!!!
DSC06683
Υ.Γ. Αν νηστεύετε θα βάλετε το πορτοκάλι αντί για το αυγό.
Πηγή

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Προτεινόμενες συνταγές

Pin It

DSC01920

Πασχαλινά Τσουρέκια

DSC01769

Νηστίσιμα τσουρέκια

τσουρεκι γεμιστο

Γεμιστό Τσουρέκι

013

Βαμμένα κόκκινα αβγά

DSC01898

Μανιταρόσουπα

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Μανιτάρια γεμιστά

Pin It

Μια διαφορετική εκδοχή των γεμιστών….

DSC06617

Υλικά

1 συσκευασία μανιτάρια λευκά μεγάλα ή porto bello

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κσ.ουπάς άνηθο

για κάθε μανιτάρι θα βάλουμε 2 κ.σούπας ρύζι γλασσε

4 κ.σούπας χυμό ντομάτα (προαιρετικά)

λάδι

νερό

αλάτι , πιπέρι. πάπρικα

Συνταγή

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και βγάζουμε το κοτσάνι. Τα αλατίζουμε.

DSC06600

Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κοτσάνια από τα μανιτάρια.

DSC06601

Ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύουμε

DSC06602

και προσθέτουμε το νερό. (Αν βάλετε 10 κ.σούπας ρύζι θα βάλε 2 μίση κούπες νερό).

Αφήνουμε να πάρει βράσει, μόλις αρχίζει το ρύζι να πήζει ρίχνουμε τον άνηθο

DSC06603 

το αποσύρουμε από το μάτι. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα μανιτάρια.

DSC06604

Βάζουμε τα μανιτάρια με το ρύζι σε ένα βαθύ ταψί, τα περιχύνουμε λίγο λάδι, ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα μανιτάρια στην μέση. Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς (ή έως ότου μαλακώσει το ρύζι).

                Καλή Επιτυχία!!!!

DSC06615

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Κότσι το διαφορετικό

Pin It Αυτό δεν είναι κρέας είναι λουκούμι…
DSC06632-001
Υλικά
2 κότσια
Χυμό λεμονιού
ντομάτα κομμένες σε ροδέλες
2 πιπεριές κέρατο κομμένες ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
λίγο λάδι
αλουμινόχαρτο
νερό
Συνταγή
Πλένουμε τα κότσια και τα τοποθετούμε πάνω σε κομμάτια αλουμινόχαρτο, χωριστά το καθένα.
Τα ραντίζουμε με το λεμόνι , μοιράζουμε τις ροδέλες της ντομάτας και τις πιπεριές,
DSC06623
τα αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ρίγανη.
Τα τυλίγουμε καλά με το αλουμινόχαρτο με 2 φύλλα ίσως και παραπάνω. Να είναι πολύ καλά κλεισμένο το κρέας να μην μπει νερό μέσα.
DSC06624
Τοποθετούμε τα κότσια δίπλα διπλά σε  βαθύ ταψί και τα σκεπάζουμε με νερό.
Τα ψήνουμε για 2 μίση ώρες στον φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να σωθεί το περισσότερο νερό.
DSC06627

                   Καλή Επιτυχία!!!!!!
DSC06629-001
Υ.Γ. Πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα τα κότσια,
Ίσως να χρειαστεί πάνω από 2 μίση ώρες ψήσιμο
Μπορείτε να προσθέσετε και αλλά κότσια στο ταψί αρκεί να είναι κοντά το ένα με το άλλο.
Η συνταγή είναι της Καρακουζίδου Κατερίνας

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Πατάτα … η Δημοφιλής

Pin It

DSC06123-001

Πατάτες φούρνου με Παρμεζάνα

Αμυλώδης κόνδυλος με καφέ φλούδα και χρυσή σάρκα, η πατάτα αποτελεί βασικό τρόφιμο, τόσο ως φρέσκο λαχανικό (πάντοτε μαγειρεμένο) όσο και ως τυποποιημένο προϊόν (τσιπς, τηγανιτές πατάτες), ενώ συχνά χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία, στην αμυλοποιία και την μπισκοτοποιία. Χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους: (α) της πρώιμης εσοδείας ή νέα (από Απρίλιο- Ιούλιο) και (β) της όψιμης εσοδείας (ώριμη ή παλιά). Είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα, από τις καλλιεργήσιμες ποικιλίες της, εκ των οποίων η κυριότερη είναι η κίτρινη πατάτα, κάνει την εμφάνισή της σε όλη την πλανητική κλίμακα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η καλλιέργειά της απαντάται ήδη σε παλαιότερους χρόνους, με πρώτους καλλιεργητές τους Ίνκας. Στην Ευρώπη έφτασε το 1534, ενώ στην Ελλάδα ήρθε με τον Καποδίστρια. Το έτος 2008 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Έτος Πατάτας από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σήμερα η παγκόσμια κατανάλωση αγγίζει τα 100 κιλά ετησίως ανά άτομο. 

DSC00272

Πατάτες γιαχνί ή μπλουμ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Πράγματι, η πατάτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και βασική τροφή, παράλληλα υγιεινή και φτηνή, ενώ είναι σχεδόν απαραίτητη στη μαγειρική, και γνωρίζει την πλούσια γκάμα συνταγών από όλα τα λαχανικά, ξεκινώντας από τα πιο απλά και λαϊκά εδέσματα και φτάνοντας στα πιο εξευγενισμένα. 

Επίσης είναι πλούσια φυσική πηγή σύνθετων υδατανθράκων καθώς και σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β6) και C (50% της ΣΗΠ), Ε, αποτελώντας συνάμα καλή πηγή σε κάλιο (1/3 της ΣΗΠ), φολικό οξύ, σιδήρο, μαγνήσιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει χοληστερίνη ή άλλα λιπαρά αλλά ούτε νάτριο και θερμιδικά αποδίδει 70-130 Κcal/100gr ανάλογα με το μαγείρεμα. Μάλιστα, όταν τρώγεται με τη φλούδα της είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. 

Από τις πατάτες, ο ανθρώπινος οργανισμός προμηθεύεται την περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, λόγω της υψηλής ποσότητας κατανάλωσης τους. Επειδή μάλιστα η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι υψηλή και κυρίως όταν τηγανίζονται (προτιμότερο σε ελαιόλαδο) συνίσταται να καταναλώνονται με μέτρο από όσους επιθυμούν να ελέγχουν το σωματικό τους βάρους.

Παλαιότερα, παραδόξως οι πατάτες θεωρούνταν καλές για τους ρευματισμούς. Ο χυμός της ωμής πατάτας όταν εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή, λέγονταν πως θεραπεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, το διάστρεμμα και τις μελανιές. Η πατάτα μπορεί να έχει αντικαρκινικές (σκουαλένιο, καροτενοειδή, πολυφαινόλες) και αντιβιοτικές ιδιότητες, παρόλο που σπάνια εμφανίζεται στην κορυφή της λίστας στη διατροφή ατόμων με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (αναστολείς πρωτεάσης, φλούδα). 

Σαν τηγανητες πατατες

Σαν… τηγανητές πατάτες

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ:

Η πατάτα μπορεί να συνοδεύσει ουσιαστικά όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια, ακόμα και τα αυγά. Έτσι μπορούν να γίνουν ψητές στο αλουμινόχαρτο, βραστές, τηγανιτές, ογκρατέν, πατατοσαλάτα, κατσαρόλας, σούπα, σοταρισμένες ή γεμιστές. Ωστόσο, οι πατάτες χρειάζονται προσοχή να μην παραμείνουν για πολύ στον ήλιο διότι πρασινίζουν από το σχηματισμό μιας ουσίας της σολανίνης η οποία είναι δηλητηριώδης (διατηρούνται σε μέρος ξηρό και αεριζόμενο στους 8-10 0C). Για αυτό όταν καθαρίζονται οι πατάτες πρέπει να πλένονται πριν και μετά το καθάρισμά τους ενώ τα πράσινα τμήματα πρέπει να απορρίπτονται.

Πατάτες τηγανιτές: βουτάτε τις πατάτες που έχετε κόψει σε μπαστουνάκια πάχους 1 εκ. και μήκους 7 εκ. ή σε ροδέλες (για να απορροφήσουν λιγότερο λάδι) σε πολύ καυτό λάδι (ελαιόλαδο) στους 180 0C για 7’-8’. Περιμένετε μέχρι η τηγανιά, που κρύωσε, να ξαναβρεί τη θερμοκρασία της προκειμένου να ροδίσουν.

Καταλήγοντας διαπιστώνουμε ότι οι θρεπτικές ιδιότητες της πατάτας, η γεύση και η ευκολία πέψης που δημιουργεί είναι ευρέως αποδεκτές. Πράγματι, οι πατάτες είναι εξαιρετικό τρόφιμο με ξεχωριστή γεύση, με πολλές θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες και μεγάλη διατροφική αξία αν χρησιμοποιηθούν σωστά και με μέτρο. Σήμερα, πάντως, με βάση τις νέες τάσεις της υγιεινής διατροφής που έχουν σαν πρότυπο την παραδοσιακή «Μεσογειακή Διατροφή» η πατάτα όπως και τα λαχανικά, βρίσκονται στη βάση της Διατροφικής Πυραμίδας, γι’ αυτό συνολικά συνίσταται η ημερήσια κατανάλωσή τους.  Επισημαίνουμε, ωστόσο ότι ο τρόπος ετοιμασίας και η συχνότητα κατανάλωση της πατάτας είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ευεργετική της ή μη δράση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  MMedSc

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ –ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Πηγη : Για μαμαδες

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Μύδια σαγανάκι

Pin It Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου!!!!
DSC06591
Υλικά
1/2 κιλό μύδια χωρίς κέλυφος
2 κ.σούπας μουστάρδα
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες (η μια καυτερή
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. ελληνικού κρασί
200γρ τυρί φέτα
1 φλ. ελληνικού νερό ή 100γρ. κρέμα γάλακτος
πιπέρι
λίγο ρίγανη
λαδί
Συνταγή
Καθαρίζουμε τα μύδια από την τρίχα που έχουν στο εσωτερικό τους.
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και τις πιπεριές.
DSC06579
προσθέτουμε την μουστάρδα και την ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
DSC06580
Ρίχνουμε έπειτα στο τηγάνι τα μύδια και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε το κρασί,
DSC06582
προσθέτουμε το νερό, το τυρί, το πιπέρι και την ρίγανη και τα αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσουν.
DSC06583 
Σβήνουμε το μάτι και σερβίρουμε.
DSC06589
                              Καλή Επιτυχία!!!

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Σπέσιαλ μοσχαράκι στην χύτρα

Pin It
Το καλύτερο εστιατόριο, το σπίτι σας……..
DSC06562
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ποντίκι σε μεγάλα κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκλίδρα σκόρδο ψιλοκομμένη
10 σπόρια μαυροπίπερο
2 φύλλα δάφνης
1 φλ.  ελληνικού κόκκινο κρασί
1 κουτάλια της σούπας αλεύρι
λαδί
αλάτι
νερό
Συνταγή
Βάζουμε στην χύτρα λάδι να ζεσταθεί ,  τηγανίζουμε το κρέας καλά από όλες τις μεριές.
DSC06545
Βγάζουμε το κρέας από το χύτρα.
Ρίχνουμε μέσα τα καρότα το κρεμμύδι το σκόρδο και το μαυροπιπέρο και τα τηγανίζουμε,
DSC06547
μόλις ροδίσουν τα σβήνουμε με το κρασί.
DSC06548
Προσθέτουμε το κρέας και τα φύλλα δάφνης.
Βάζουμε νερό κα  το αλάτι να καλύψουμε τα 2/3 του κρέατος,
DSC06549
Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε το κρέας για 35 λεπτά.
Ανοίγουμε την χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο με ανοικτό καπάκι μέχρι να φτάσει το νερό στο 1 μίση δάκτυλο ύψος.
DSC06550
Αφαιρούμε πάλι το μοσχάρι από την χύτρα.
Διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι νερό το αλεύρι και το ρίχνουμε στο ζωμό . Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.
DSC06553
Βάζουμε το κρέας στο πιάτο και το περιχύνουμε την σάλτσα.
Το συνοδεύαμε με πούρε ή ρύζι.
DSC06554
                Καλή Επιτυχία!!!!
Η συνταγή είναι της φίλης Νατάσας.

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...