Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Συντήρηση Τροφίμων στο Οικιακό Ψυγείο.

med_pic_25999
Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο.  Tο οικιακό ψυγείο θα πρέπει να ρυθμιστεί να λειτουργεί στους  3-3,5οC, δηλαδή ούτε πάρα πολύ κρύο, γιατί θα παγώσει τα λαχανικά, ούτε πολύ ζεστό, ώστε να αυξηθούν τα βακτήρια. Στις θερμοκρασίες της συντήρησης ούτε οι μικροοργανισμοί καταστρέφονται ούτε τα ενζυμα αδρανοποιούνται. Απλώς, επιβραδύνουμε την αλλοίωση των τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται συσκευασμένα και όχι γυμνά.

 

Συντήρηση λαχανικών.

vegetables375119

    Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι όλα τα λαχανικά θα πρέπει να φροντίζοντε με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.  Ενώ ένα λαχανικό μπορεί να ωφεληθεί όταν πλυθεί και μπει σε μια σφραγισμένη σακούλα, κάποιο άλλο μπορεί να χαλάσει τρεις φορές πιο γρήγορα με αυτή τη διαδικασία.
Ορισμένα λαχανικά, επίσης, μπορεί να αφήνουν οσμές, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του λαχανικού αλλά και γειτονικών τροφίμων. Διατηρείτε πάντα ένα κουτί με σόδα ψησίματος κάπου στο ψυγείο σας για να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.
Δεν θα πρέπει να πλένετε τα λαχανικά πριν από την αποθήκευση τους εάν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.  Το πρόβλημα με το πλύσιμο τους,  είναι ότι μπορεί να καταλήξουν να αποθηκευθούν με πολύ υγρασία που μπορεί να προκαλεί γρήγορα μαρασμό και καφέ κηλίδες. Αντίθετα, εάν έχετε ξηρά τα λαχανικά, αφαιρείται μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Είναι καλύτερα να πλένονται και να κόβονται οι σαλάτες λίγο πριν το γεύμα σας. Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα μαρούλια και τα λάχανα μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγώς κλεισμένες πλαστικές σακούλες στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου.  Οι σακούλες προστατεύουν τα λαχανικά από την απώλεια υγρασίας και το κρύο προστατεύει  τα φύλλα από μαρασμό. Τυπικά, φυλλώδη λαχανικά θα διατηρηθούν 10 ημέρες όταν φυλάσσονται καλά. Λαχανικά όπως το κουνουπίδι, μπρόκολο, φασόλια και πιπεριές, μπορούν επίσης να διατηρηθούν για 10 ημέρες αναλλοίωτα, όταν αποθηκεύονται  με τον παραπάνω τρόπο, αν και η πιο κρύα περιοχή δεν είναι απαραίτητη.
Λαχανικά με ρίζες όπως τα καρότα και γογγύλια μπορούν να τοποθετηθούν σε πλαστικές σακούλες με τρύπες για να είναι δυνατός ο εξαερισμός και η συσσώρευση υγρασίας.
Οι πατάτες, τα σκόρδα,  και τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον εκτός ψυγείου, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, οι πατάτες μπορούν να τοποθετηθούν σε χάρτινες σακούλες, τα σκόρδα μπορούν να αποθηκευθούν σε ένα σκοτεινό ντουλάπι σε ένα μπολ και τα κρεμμύδια μπορούν να μπουν σε ανοιχτά καλάθια που κρέμονται ώστε να αερίζονται καλά. Αν επιθυμούμε να καταψύξουμε λαχανικά, αυτά έχουν διάρκεια ζωής έως 12 μήνες.
Τα φρούτα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά την ωρίμανση τους όμως, τα φρούτα είναι πιο ευαίσθητα σε αλλοίωση, οπότε και συνιστάται η τοποθέτηση τους στη συντήρηση, εάν δεν καταναλωθούν άμεσα.  Τα φρούτα μπορούν επίσης να καταψυχθούν και ανάλογα με το είδος τους μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη 6-12 μήνες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα φρούτα θα πρέπει να κοπούν και να καθαριστούν.
 
Συντήρηση κρέατος και ψαριών.

26122_336304204639_334028884639_3446969_6703757_n
Εάν δεν μαγειρευτούν άμεσα, τα ψάρια καθώς και το κρέας θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο. Συνιστάται να παραμείνουν στην αρχική τους συσκευασία ή να τοποθετηθούν σε κατάλληλους περιέκτες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Αυτό θα αποτρέψει τα διάφορα υγρά από τα ψάρια ή το κρέας να μολύνουν άλλα τρόφιμα.


Συντήρηση Γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η αποθήκευση των γαλακτοκομικών θα πρέπει να γίνετε άμεσα κατά την επιστροφή μας από το supermarket στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου σας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ράφια στις πόρτες των ψυγείων. Βούτυρο και τυριά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, κάτι  που μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια είδη των οποίων η χρήση των δεν είναι πολύ συχνή και στην συντήρηση έχουν κίνδυνο να αλλοιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόψυξη  των γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά  στην συντήρηση, ενώ τα αυγά και το βούτυρο θα πρέπει να αποθηκεύονται με την αρχική τους συσκευασία στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.

Απέργη Αθηνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc,
με ειδίκευση στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία.
Διεύθυνση: Δυτ. Θράκης 1 (πεζόδρομος Εθν. Αντιστάσεως)
Κορδελιό, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310778138
Κιν. 6936575545

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο άρθρό αρκεί να λειτουργεί σωστά το ψυγείο μας. Για να συντηρήσουμε τα τρόφιμα καμιά φορά πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με την συντήρηση ψυγείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...